Blog

byť VIDENÝ znamená BYŤ

Odzvonilo klasickým boxom ?

„Stará“, nie až tak dávna, klasika

Staré klasické boxy ako ich poznáme z minulosti – hliníkové profily po obvode, čelné plexisklo a vnútri osvetlenie. Takto nejako sme začínali aj my.  Hliníkové profily sa narezali na požadovaný rozmer, osadilo sa osvetlenie, pospájali sa rohy, doplnila sa grafika a svetelný box bol hotový. Nejaké tie konzoly, držiaky a mohlo sa ísť na montáž.

 

Avšak posledný rok – dva nám trh ukazuje kam sa posúvajú nové materiály. A zároveň aj výroba nových svetelných boxov.

Novinky na trhu

Do výroby sa zaradili rôzne „kompozity“, ktoré sú pevné, stabilné aj estetické. Na trhu majú rôzne názvy ako ACP, dibondy, debondy, atď. (pre mňa sú to všetko bondy, pretože väčšina názvov konči na bond 🙂 )

Najprv to bol iba doskový materiál pred pár rokmi, no dnes už po mechanickom spracovaní vieme naohýbať a vytvarovať rôzne tvary. Aj teda krabice, ktoré tvoria jedno-liaté svetelné boxy a nahrádzajú tie klasické svetelné boxy. So zafrézovanými častami, nápismi a logami je to nový dizajnový kúsok pre klientov.

Čo to znamená pre výrobu a vás ako klienta ?

  1. Pre výrobu je to hlavne viac práce. Predsa len, na starý box nebolo potrebné žiadne špeciálne náradie. Výroba si poradila s s „13-tkou“ kľúčom alebo vŕtačkou a nitmi, nitovačkami. Pri kompozitových boxoch z bondov sú už potrebné zložitejšie nástroje, aj programátorské umenie, pokiaľ sa to spracováva na CNC stroji a hlavne šikovné ruky. Náročnejšie je to teda aj na technológie, aj ľudské zdroje, aj priestory.
  2. Vy ako klient však dostane moderný svetelný box, ktorý vám niekoľko rokov poslúži byť videný (= znamená byť). Nepotrebujete vedieť z čoho sa skladá a ako sa vyrába tento nový druh boxov. Oba spôsoby (starý hliníkový box aj nový kompozitný box) sú po technickej stránke správne, stabilné, pevné, funkčné.

A teda jediné na čo by ste sa mali zamerať je dizajn. Box z kompozitu sa dá vyrobiť bez okrajov, jednoliatý, čistý dizajn, materiál je veľmi elegantný a jeho povrchová úprava takmer bezchybná. Do tohto tvaru vyfrézujeme otvory s vaším logom, textom, vlastným dizajnom. A teda svetelný box bude svietiť iba v tých častiach, kde je odfrézovaný. Otvorená časť sa samozrejme prekryje plexisklom, buď iba bielym alebo farba podľa želania.

Tu dizajnová stránka nekončí. Pre tých náročnejších vieme spraviť aj ďalšiu vrstvu do tohto boxu.

Do vyfrézovaných otvorov sa môžu vložiť písmená, ktoré vytvoria 3D efekt. Vkladáme tam napr. plexisklo biele, ktoré bude mať biele hrany alebo číre, s čírou hranou. Predok je zase farebne variabilný podľa zadania.

 

Neváhajte prezrieť si referencie z oboch druhov boxov a v prípade otázok vám radi vysvetlíme a poradíme.

Comments for this post are closed.